+++ ProblemSolvingCourts
center for sustainable justice


Conflictoplossing is meer dan GeschilbeslechtingKlik hier

Probleem-oplossende rechtspraak

Problem-Solving Courts zijn gespecialiseerde rechtbanken waar veelplegers met een bepaalde onderliggende problematiek onder gestructureerde supervisie van de rechter een op hun probleem toegespitst behandeltraject doorlopen dat het weer op het rechte pad brengt en hen maatschappelijk helpt integreren.

 

Het Problem-Solving Court systeem ontstond als vervolg op het succes van de Amerikaanse Drug Courts: Door supervisie van de rechter bleken veel veelplegers op het goede pad te komen. Daarom werd dit systeem gekopieeerd naar andere probleemgebieden, zoals criminaliteit in verband met een geestelijke stoornis, huiselijk, geweld, rijden onder invloed en oorlogsveteranen die aan lager wal raken en criminaliseren.

Er ontstonden ook civielrechtelijke Problem Solving Courts: In Family Drug Treatment Courts kunnen verslaafde ouders die uit de ouderlijke macht zijn ontzet onder toezicht van de familierechter een traject doorlopen waardoor zij de ouderlijke macht over hun kinderen weer kunnen terugkrijgen.

 

Problem-Solving Courts komen vooral voor in de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nieuw Zeeland. Ze zorgen voor een betere kwaliteit van leven voor de betrokkenen en voor de samenleving als geheel. De rechter gebruikt macht en gezag om de onderliggende oorzaken van problemen bij de kern aan te pakken en op te lossen.

 

Terug