+++ initiatiefnemer
center for sustainable justice


Conflictoplossing is meer dan GeschilbeslechtingKlik hier

Alexander de Savornin Lohman

Alexander
de Savornin Lohman

 

Als jong advocaat merkte Alexander dat cliënten meer nodig hadden dan wat de rechtspraak toen bood. Op zoek naar wat dat meerdere moest zijn werd hij lid van een denktank over duurzaamheid. Daar raakte hij gefascineerd door het idee dat de rechtspleging kon bijdragen aan de kwaliteit van de samenleving en in zijn praktijk begon hij het recht als middel te gebruiken om onderlinge verhoudingen te verbeteren. Hij ontdekte dat op die manier ook onderliggende problemen konden worden opgelost. Alexander perfectioneerde zijn aanpak gedurende 20 jaar en ontwikkelde daarbij het Lohman Cabbage Conflict Model.

 

Aangezet door innovatiedrang reisde Alexander naar de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland om daar innovatieve rechtspraak te bestuderen. Systematisch bezocht hij innovatieve rechtbanken en ondervroeg degenen die er werkten en de initiatiefnemers tot deze projecten.

 

Omdat de innovatieve rechtbanken volgens duurzame uitgangspunten werkten, onderliggende problemen oplosten en voor betere verhoudingen zorgden, ontwikkelde Alexander het concept  Duurzame Rechtspraak. Hier presenteerde hij over op internationale conferenties en universitaire expert meetings en kreeg bijval. Zo bouwde hij een groot internationaal netwerk op.

Duurzame Rechtspraak werd zijn levenswerk en in 2010 richtte hij het Center for Sustainable Justice op om het concept wereldwijd uit te dragen.

Alexander schrijft publicaties en geeft colleges, workshops, lezingen en presentaties voor studenten, wetenschappers en professionals. Hij is initiator en co-auteur van het Sustainable Justice Charter.

 

Alexander scheidde na 23 jaar huwelijk. Hij heeft drie kinderen en zeven kleinkinderen. Hij is enthousiast beoefenaar van de Indonesische krijgskunst Pentjak Silat en hij begeleidt wekelijks Afrikaanse danslessen als percussionist samen met Afrikaanse en Nederlandse percussionisten.